Tuesday, 18 October 2011


General Knowledge general awareness solved questions Practice test

1. Kovalam Beach resort is situated in:
(a) Tamilnadu
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
Answer. (c)

2. Pituitary gland is present:
(a) Below the brain
(b) Above the brain
(c) Inside the brain
(d) No where near the brain
Answer. (a)

3. BHC (Benzene Hexa Chloride) is a/an:
(a) Herbicide
(b) Fungicide
(c) Insecticide
(d) Weedicide
Answer. (c)

4. Which one of the following writs is issued by the court in case of illegal detention of a Person?
(a) Quo Warranto
(b) Mandamus
(c) Habeas Corpus
(d) Certiorari
Answer. (c)

5. The Manas Wild Life sanctuary is located in
The state of:
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Assam
Answer. (d)

6. The “Last Supper” a famous Renaissance
Painting was a masterpiece of:
(a) Michael Angelo
(b) Leonardo de Vinci
(c) Titian
(d) Raphael
Answer. (b)

7. Who was the last British Viceroy of India?
(a) Lord Linlithgow
(b) Lord Wavell
(c) Lord Mountbatten
(d) Lord Irwin
Answer. (c)

8. Who was the tenth Guru of Sikhs?
(a) Guru Har Govind
(b) Guru Arjun Dev
(c) Guru Teg Bahadur
(d) Guru Govind Singh
Answer. (d)

9. What is the name given to the intermediate Range ballistic surface to surface
missile developed in India?
(a) Prithvi
(b) Agni
(c) Saras
(d) Naag
Answer. (b)

10. Which of the following countries have Common national frontiers with India?
(a) China, Russia and Bangladesh
(b) China, Mayanmar and Nepal
(c) Afghanistan, Nepal and Mayanmar
(d) China, Mayanmar and Afghanistan
Answer. (b)

11. Four Maths (religious centres) in four corners
Of India were established by:
(a) Swami Vivekanand
(b) Ramakrishna Paramhans
(c) Shankaracharya
(d) Swami Shradhanand
Answer. (c)

12. Harare is the capital of:
(a) Cuba
(b) Zimbabwe
(c) Zambia
(d) South Africa
Answer. (b)

13. Mac Mohan Line is frontier line between:
(a) Pakistan and India
(b) Pakistan and Afghanistan
(c) India and Bangladesh
(d) India and China
Answer. (d)

14. The Muslim League demanded a separate state
For the Muslims in the year:
(a) 1920
(b) 1930
(c) 1940
(d) 1946
Answer. (c)

15. The earth revolves round the sun. This
(a) Formation of day and night
(b) Deflection of winds and currents
(c) Change of seasons
(d) Differences in longitude and time
Answer. (c)

16. When a red rose is seen through green light,
It appears:
(a) White
(b) Pink
(c) Black
(d) Blue
Answer. (c)

17. The planets on either side of the earth are:
(a) Mercury and Venus
(b) Mars and Jupiter
(c) Mars and Venus
(d) Venus and Saturn
Answer. (c)

18. Which of the following countries does not have a written constitution?
(a) England
(b) U.S.A.
(c) Russia
(d) France
Answer. (a)

19. In refrigerator, the refrigerant liquid is :
(a) Carbon dioxide
(b) Nitrogen
(c) Ammonia
(d) Liquid helium
Answer. (c)

20. Alexander defeated Porus in 326 B.C. at the
Battle of:
(a) Thaneshwar
(b) Tarain
(c) Peshawar
(d) Hydaspes
Answer. (d)

21. Which organ of the body purifies the blood?
(a) Liver
(b) Kidneys
(c) Heart
(d) Lungs
Answer. (b)

22. Which one of the following contains the ‘Gayatri Mantra’?
(a) Rig Veda
(b) Yajur Veda
(c) Upanishad
(d) Aranyakas
Answer. (a)

23. Who said, ‘I have nothing to offer except Blood sweat and tears’?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Napoleon
(c) Winston Churchill
(d) Lord Nelson
Answer. (c)

24. The port city of the Indus Valley people was:
(a) Kalibangan
(b) Harappa
(c) Mohenjo-daro
(d) Lothal
Answer. (d)

25. Who wrote the book ‘The Path to Power’?
(a) Victor Banerjee
(b) Margaret Thatcher
(c) Minoo Masani
(d) Amrita Pritam
Answer. (b)