Friday, 18 November 2011

Nuclear Research Centres in India

Nuclear Research Centres in India


Research Center


Atomic Energy Commission


Bhabha Atomic Research Center

Trombay (Bombay)

Electronics Corporation of India


High Altitude Research Laboratory

Gulmarg (Kashmir)

Central Mechanical Engineering Research Institute

Durgapur (West Bengal)

Central Mining Research Institution

Dhanbad (Bihar)

Indian Rare Earths, Ltd.,


Radio Astronomy Center


Saha Institute of Nuclear Physics


Tata Institute of Fundamental Research


Tata Memorial Center


Uranium Corporation of India



Sunday, 13 November 2011

Branches of Science

  1. Acoustics : The study of sound (or the science of sound).


  1. Aerodynamics : The study of the motion and control of solid bodies like aircraft, missiles, etc., in air.


  1. Aeronautics : The science or art of flight.


  1. Aeronomy : The study of the earth's upper atmosphere, including its composition, density, temperature and chemical reactions, as recorded by sounding rockets and earth satellites.


  1. Agronomy : The science of soil management and the production of field crops.


  1. Anatomy : The science dealing with the structure of animals, plants or human body.


  1. Anthropology : The science that deals with the origins, physical and cultural development of mankind.


  1. Archaeology : The study of antiquities.


  1. Biometry : The application of mathematics to the study of living things.


  1. Bionics : The study of functions, characteristics and phenomena observed in the living world and the application of this knowledge to the world of machines.


  1. Dactylography : The study of fingerprints for the purpose of identification.

Saturday, 12 November 2011

12 Main Names of Lord Ganesha

Hello everybody!
This site is solely dedicated for preparation of the KBC ,that is,Kaun Banega Crorepati TV Episode.Please benefit from the resources of this site.

12 Main Names of Lord Ganesha

Sumukha : "The very graceful Lord"

Ekadanta : "The Lord who has only one tusk"

Kapila : "The Lord of a tawny color"

Gajakarna : "The Lord with elephant ears"

Lambodara : "The Lord with a prominent belly"

Vikata : "The Misshapen"

Vighnanâsaka : "The Lord destroyer of obstacles"

Ganâdhipa : "The Lord Protector of the Gana"

Dhûmraketu : "The Lord of a smoky color" with two arms riding on a blue horse, Ruler of the Kali Yuga

Ganâdhyaksha : "The Minister of the Gana"

Bhâlachandra : "The Lord who wears the moon crescent on his head"

Gajânana : "The Lord with an elephant face".

Inventions and Inventors

Hello everybody!
This site is solely dedicated for preparation of the KBC ,that is,Kaun Banega Crorepati TV Episode.Please benefit from the resources of this site.

Inventions & Their Inventors

The following table gives the name of inventors and their inventions in short and concise form .Please memorize these for any future KBC (Kaun Banega Crorepati) episode or any other exams or test based on GK




Air Conditioning




Willis Carrier


Air brakes


George Westinghouse


concept of ambulance


Knights of St. John



(measures wind speed)


Leon Battista Alberti


first artificial heart

first artificial kidney dialysis machine


Willem Kolff






Astroturf : synthetic grass-like playing surfaces



Wright and Faria of Monsanto Industries



magnetic recording

Audio Tape Recording


Marvin Camra


electrified monorail system


Ronald Riley


safety air bags:

first offered in the 1973 model Chevrolet


General Motors research team


the first true plastic



Leo Hendrik Baekeland


Ball Point Pens

Ladislo Biro


first rubber balloons


Michael Faraday



Earle Dickson


Bar Codes

Joseph Woodland and Bernard Silver , 1952


Barbie Doll

Ruth Handler , 1959

modern baseball


Alexander Cartwright


BASIC (Beginner's All Purpose Symbolic Instruction Code)


John Kemeny and Tom Kurtz ,  in 1964





James Naismith



Friday, 11 November 2011

Quiz on Lattitude and Longitude

Latitude and Longitude Quiz

1.The measure of how far north or south a place is from the equator is



Prime Meridian

2. The measure of how far east or west of the Prime Meridian a place is located is




3.The latitude line at 0 degrees latitude is

The equator

The Prime Meridian

The Tropic of Cancer

4. The line at 0 degrees longitude is

The equator

The Prime Meridian

The Tropic of Capricorn

5. How far a location is from the equator effects

The time zone the place is in

The climate of the area

When it is day and when it is night

6. The longitude of a place or how far it is from the Prime Meridian effects

The time zone a place is in

How much rainfall a place receives

The climate of the area

7 The closer to the equator a place is

The colder it is

The hotter it is

The more money people have

8. Latitude and longitude are measured in




Test On Lattitude & Longitude

Test On Lattitude & Longitude

Question #1: What are latitude and longitude lines?

Question #2: The equator is the main line of longitude.

Question #3: This is the main line of longitude.

Question #4: _______________ lines run from east to west. They measure distances north and south of the equator.

Question #5: line that cuts the world into north and south hemisphere?

Question #6: location of the equator on Earth

Question #7: Longitude lines run from __________ to ___________, pole to pole.

Question #8: ----------------cuts the world into west and east longitudes.

Question #9: The intersection of the Earth's latitude and longitude lines form a _________.

Question #10: lo locate anything on earth,we need

Tuesday, 18 October 2011


General Knowledge general awareness solved questions Practice test

1. Kovalam Beach resort is situated in:
(a) Tamilnadu
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
Answer. (c)

2. Pituitary gland is present:
(a) Below the brain
(b) Above the brain
(c) Inside the brain
(d) No where near the brain
Answer. (a)

3. BHC (Benzene Hexa Chloride) is a/an:
(a) Herbicide
(b) Fungicide
(c) Insecticide
(d) Weedicide
Answer. (c)

4. Which one of the following writs is issued by the court in case of illegal detention of a Person?
(a) Quo Warranto
(b) Mandamus
(c) Habeas Corpus
(d) Certiorari
Answer. (c)

5. The Manas Wild Life sanctuary is located in
The state of:
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Assam
Answer. (d)

6. The “Last Supper” a famous Renaissance
Painting was a masterpiece of:
(a) Michael Angelo
(b) Leonardo de Vinci
(c) Titian
(d) Raphael
Answer. (b)

7. Who was the last British Viceroy of India?
(a) Lord Linlithgow
(b) Lord Wavell
(c) Lord Mountbatten
(d) Lord Irwin
Answer. (c)

8. Who was the tenth Guru of Sikhs?
(a) Guru Har Govind
(b) Guru Arjun Dev
(c) Guru Teg Bahadur
(d) Guru Govind Singh
Answer. (d)

9. What is the name given to the intermediate Range ballistic surface to surface
missile developed in India?
(a) Prithvi
(b) Agni
(c) Saras
(d) Naag
Answer. (b)

10. Which of the following countries have Common national frontiers with India?
(a) China, Russia and Bangladesh
(b) China, Mayanmar and Nepal
(c) Afghanistan, Nepal and Mayanmar
(d) China, Mayanmar and Afghanistan
Answer. (b)

11. Four Maths (religious centres) in four corners
Of India were established by:
(a) Swami Vivekanand
(b) Ramakrishna Paramhans
(c) Shankaracharya
(d) Swami Shradhanand
Answer. (c)

12. Harare is the capital of:
(a) Cuba
(b) Zimbabwe
(c) Zambia
(d) South Africa
Answer. (b)

13. Mac Mohan Line is frontier line between:
(a) Pakistan and India
(b) Pakistan and Afghanistan
(c) India and Bangladesh
(d) India and China
Answer. (d)

14. The Muslim League demanded a separate state
For the Muslims in the year:
(a) 1920
(b) 1930
(c) 1940
(d) 1946
Answer. (c)

15. The earth revolves round the sun. This
(a) Formation of day and night
(b) Deflection of winds and currents
(c) Change of seasons
(d) Differences in longitude and time
Answer. (c)

16. When a red rose is seen through green light,
It appears:
(a) White
(b) Pink
(c) Black
(d) Blue
Answer. (c)

17. The planets on either side of the earth are:
(a) Mercury and Venus
(b) Mars and Jupiter
(c) Mars and Venus
(d) Venus and Saturn
Answer. (c)

18. Which of the following countries does not have a written constitution?
(a) England
(b) U.S.A.
(c) Russia
(d) France
Answer. (a)

19. In refrigerator, the refrigerant liquid is :
(a) Carbon dioxide
(b) Nitrogen
(c) Ammonia
(d) Liquid helium
Answer. (c)

20. Alexander defeated Porus in 326 B.C. at the
Battle of:
(a) Thaneshwar
(b) Tarain
(c) Peshawar
(d) Hydaspes
Answer. (d)

21. Which organ of the body purifies the blood?
(a) Liver
(b) Kidneys
(c) Heart
(d) Lungs
Answer. (b)

22. Which one of the following contains the ‘Gayatri Mantra’?
(a) Rig Veda
(b) Yajur Veda
(c) Upanishad
(d) Aranyakas
Answer. (a)

23. Who said, ‘I have nothing to offer except Blood sweat and tears’?
(a) Subhash Chandra Bose
(b) Napoleon
(c) Winston Churchill
(d) Lord Nelson
Answer. (c)

24. The port city of the Indus Valley people was:
(a) Kalibangan
(b) Harappa
(c) Mohenjo-daro
(d) Lothal
Answer. (d)

25. Who wrote the book ‘The Path to Power’?
(a) Victor Banerjee
(b) Margaret Thatcher
(c) Minoo Masani
(d) Amrita Pritam
Answer. (b)